Microsoft lägger ständigt till nya användbara funktioner i Windows. Det har bland annat blivit möjligt att ha flikar i Utforskaren i Windows 11, Aktivitetshanteraren har blivit mer användbar, och snart kommer vi att kunna njuta av en helt ny ljudmixer för Windows 11. Men ibland tittar vi Windows-användare avundsjukt på Mac-datorer.

Apples operativsystem har flera smarta funktioner som vi fortfarande saknar i Windows. En av dessa praktiska funktioner är möjligheten att tilldela genvägar till hörnen på skärmen. På Mac kan du bland annat öppna program eller köra specifika kommandon som att låsa skärmen, eller minimera eller maximera fönster genom att placera muspekaren i ett av skärmhörnen. Det är fortfarande inte möjligt i själva Windows, men nu går det att göra tack vae ett program som heter Preme.

Starta program snabbt

Med Preme kan du tilldela vart och ett av de fyra hörnen på skärmen en genväg för att öppna en fil eller köra ett program. Du behöver bara välja vad genvägen ska göra, till exempel vilket program den ska starta. Genvägarna aktiveras automatiskt när du flyttar muspekaren till hörnet på skärmen. Det fungerar oavsett om du använder en ansluten datormus eller den inbyggda musplattan på en bärbar dator.

Genom att använda Premes smarta genvägar behöver du inte leta upp programmen och starta dem manuellt som vanligt. När du har skapat en genväg för att till exempel öppna ett program, kommer den inte att ändras förrän du själv väljer att ändra den i Preme. Preme, som du kan hämta kostnadsfritt i Fördelszonen för Windows 10 och Windows 11, erbjuder många andra alternativ för att skapa genvägar.

Du kan till exempel stänga fönster genom att trycka på mushjulet, eller ändra ljudvolymen i Windows med hjälp av mushjulet. Vissa av dessa funktioner aktiveras automatiskt, men de kan inaktiveras om du inte vill använda dem och bara vill skapa genvägar i hörnen av skärmen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.