Vad packar vi i våra ryggsäckar när vi vandrar? Bara det nödvändigaste, eller hur? Extra kläder. Regnjacka. Vattenflaska. En liten förbandslåda. Kanske en kompass. Naturligtvis kan listan med nödvändiga saker skilja sig en aning från person till person. Stora stenar är något vi med största säkerhet inte packar i ryggsäcken.

Vi vet att stenar sannolikt inte kommer att fylla någon särskilt relevant funktion, utan blir bara värdelös dödvikt som gör färden svårare och något som vi snabbt kommer att kasta långt bort. Naturligtvis kan man vara av åsikten att en det borde finnas en liknande packningsprincip för datorn vi arbetar med. Ändå är det många av oss som till slut har en dator som är fullpackad med tunga stenar vi inte behöver. Dessa stenar, som på datorn utgörs av dåliga och onödiga program gör den långsam och tar upp onödigt mycket utrymme.

Problemet är att det inte är vi själva som packar våra datorer. Det gör datortillverkaren i samarbete med Microsoft. Den vägledande principen här verkar vara att de försöker lägga in så många program som möjligt i det osannolika fallet att du som användare skulle vara intresserad av allihop.

Ett effektivt program hjälper dig

Det gör du förmodligen inte, och därför är det tur att det finns verktyg som Debloater som kan ta ett fast grepp i kragen på dåliga och onödiga program och kasta ut dem. Debloater visar en omfattande översikt över detta skräp, och med enkla kryssmarkeringar kan du välja vad som behöver tas bort.

Om du inte vet vad du vill bli av med kan du använda våra rekommendationer. Trots Debloaters tappra försök är det viktigt att vara medveten om att många av de inbyggda programmen lär dyka upp igen tillsammans med nästa stora Windows-uppdatering. Se till att spara Debloater på datorn för nästa försök att bekämpa datorns dödvikt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.