En av de bästa funktionerna i Apples datorer är möjligheten att snabbt se vad en mapp innehåller och hur ett foto ser ut – det görs nämligen genom att trycka på mellanslagstangenten. På så sätt blir arbetet vid datorn snabbare, eftersom du inte behöver öppna en fil med tillhörande program för att se vad den innehåller.

Tyvärr är funktionen inte inbyggd i Windows, men nu kan den bli det med hjälp av ett helt nytt verktyg i Fördelszonen. Programmet Seer gör det nämligen möjligt att visa en fil eller innehållet i en mapp utan att öppna dem med ett program på datorn. Du sparar med andra ord den tid det tar att ladda en fil med ett annat program. I stället kan du med ett tryck på mellanslagstangenten se en förhandstitt på filen.

När en fil visas via Seer kan du sedan växla fram och tillbaka mellan de övriga filerna i samma mapp genom att trycka på piltangenterna.

Många smarta funktioner

Seer erbjuder – till skillnad från det liknande verktyget QuickLook som vi tidigare har skrivit om här i tidningen – en del ytterligare funktioner än att bara visa filer som foton. Programmet kan även visa innehållet i mappar utan att öppna dem.

Markera bara en mapp med musen och tryck på mellanslagstangenten. Då dyker det upp en lista över alla filer i mappen, och det blir enkelt att bläddra bland mappar och hitta den fil du behöver. Journalist Martin Lorentsen Nytt program Hämta det i Fördelszonen Dessutom kan ett foto eller en video som visas med Seer läggas till i urklippshanteraren i Windows.

När de visas med programmet kan de kopieras genom att trycka på Ctrltangenten och C på tangentbordet, och på så sätt kan till exempel fotot därefter klistras in i ordbehandlare, e-post eller någon annanstans.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.