Det som var förnuftigt förra veckan behöver inte vara det denna vecka. Detta inser jag är en sanning varje gång jag tittar i min fotosamling på datorn. En gång i tiden bestämde jag att det bästa var att sortera mina foton uppdelat på månad och år. Beslutet var tveklöst influerat av min digitalkamera, som rekommenderade den uppdelningen när jag flyttade över bilder till datorn. Vad kan vara mer naturligt än att sortera bilderna i kronologisk ordning, tänkte jag.

Nu ligger mapparna framför mig med namn som 01_2002 och 06_2009, och det är hundratals av dem – och nästan lika många som innehåller Word-dokument.

Organisera dina filer bättre Även om den grundläggande uppdelningen är systematisk, gör mängden mappar att det blir rörigt.

Om jag till exempel vill bearbeta ett antal bilder i ett bildbehandlingsprogram, är det onödigt arbete att klicka omkring bland mapparna och välja alla filer. Samma sak om jag skulle vilja visa bilder i olika mappar på en smart-tv där det vanligtvis bara går att välja en bildmapp åt gången. I bägge fallen är det bättre att filerna ligger tillsammans i en gemensam mapp.

C-tidningens läsare Jörgen Petersen har tydligen samma erfarenhet. Han har nämligen skrivit och frågat om det inte går att tömma mapparna till en enda stor mapp och börja om från början. Och det går faktiskt. Allt som behövs är programmet Folder Merger som finns att hämta i Fördelszonen. Det är ett litet men kompetent verktyg som exempelvis ger dig möjligheten att radera dubbletter och behålla en kopia av filerna i de olika mapparna.

Det här är en kort introduktion till några av de möjligheter som Folder Merger ger dig. Väl värt att tänka på är att vi alla har olika sätt att arbeta med mappar, så du kan behöva välja en del andra inställningar än de jag använder för att det ska passa dig.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.