Vi har 95 kvadratmeter till vårt förfogande hemma. Vi är två vuxna, en livlig fyraåring och en bebis på två månader. Därför krävs det både kreativitet och okonventionella lösningar för att vi ska få plats. Det innebär också att vi under de cirka sex år vi har haft vår lägenhet har behövt göra en del ganska drastiska förändringar av både planlösningen och hur vi använder lägenheten.

Varje gång vi har kastat oss över ett större projekt, som ett nytt kök, ett nytt barnrum, en altandörr till trädgården, inbyggda garderober eller en sammanslagning av två vardagsrum, har processen varit densamma. Vi börjar med att klottra ner våra idéer på papper för att få en grundläggande förståelse för vad vi vill uppnå. När vår skiss är i stort sett färdig tar vi nästa steg och skapar en detaljerad 3D-modell i programmet Sweet Home 3D.

En 3D-modell gör det mycket lättare att skaffa sig en rumslig känsla av om den tänkta lösningen kan fungera eller ej. Hur smal kan vi till exempel göra matsalen så att det fortfarande finns plats för ett lagom stort bord, stolar och möjlighet att luta sig tillbaka utan att slå i väggen eller känna sig inklämd? Det kan vara svårt att föreställa sig på ett platt papper, men det blir mycket mer konkret och begripligt med en stor 3D-modell på datorn, där man med ett enkelt musklick kan flytta en vägg framåt eller bakåt så att rummet får precis rätt storlek.

En virtuell rundtur i ditt hem

Samtidigt har Sweet Home 3D en praktisk funktion som låter dig gå in i ditt hem och uppleva det från insidan. Du ser inte bara en 3D-modell av ditt hem från utsidan, du kan dessutom ”kliva in”, så att det nästan känns som om du går runt där inne och kan få en känsla av rummen. Här på redaktionen har vi med tiden provat en hel del inredningsprogram, men vi återkommer alltid till Sweet Home 3D.

Det beror på att det är så enkelt att använda jämfört med andra program. Särskilt om du redan har en planritning över ditt hem. Allt du behöver göra är att rita väggarna ovanpå din planritning, välja dina möbler, lägga till fönster och dörrar – sedan kan du börja flytta runt allt för att få det precis som du vill ha det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.