Att kopiera text på datorn är oftast enkelt: Du markerar det textstycke du vill kopiera, sedan kan du antingen högerklicka och välja ”Kopiera” eller trycka på Ctrl-tangenten och C för att kopiera texten till urklippshanteraren. Den här metoden fungerar överallt i Windows – men bara om den text som ska kopieras är vanlig text från ett mejl, ett textdokument, en webbplats eller liknande.

Om du däremot vill använda texten från en bild, till exempel ett recept du har skannat eller ett foto av en skylt, måste den kopieras från bilden. Och att göra det utan stavfel kan vara en krävande och tråkig uppgift – särskilt om det är en längre text. Det behöver du aldrig mer bry dig om tack vare det fiffiga programmet Ascomp Text-R som väntar på dig i Fördelszonen.

Gör om foton till text

Ascomp Text-R känner igen text i ett foto och omvandlar den till vanlig text som du kan kopiera. Ladda bara in fotot med texten i programmet och berätta vilket språk texten är skriven på. Programmet kommer sedan att analysera texten som finns i fotot och ser till att presentera den som vanlig text. Det betyder att det går bra att fotografera ett papper, flytta fotot till datorn och lägga in det i programmet, som sedan extraherar texten.

Texten kan däefter infogas i ett dokument eller ett e-postmeddelande. Du kan antingen välja att kopiera den konverterade texten direkt från programmet eller låta Text-R spara ett PDF-dokument med texten. Ibland är formateringen av texten inte helt korrekt, så det är en praktisk idé att kopiera texten från programmet och klistra in den i ett Word-dokument där du kan justera texten för att få den att se bra ut. Ascomp Text-R kostar 325 kronor, men som läsare av PC-tidningen får du det utan kostnad.

Du kan hämta och installera det från Fördelszonen, och när du registrerat programmet kan du använda det så länge du vill.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.