Program till datorn är underbara. De gör på så många olika sätt datorn bättre, roligare och inte minst lättare att använda. Oavsett om du är en erfaren eller en nybliven läsare av PC-tidningen har du kanske en handfull program eller fler installerade, som du har hämtat från Fördelszonen. Vissa av oss har dock samlat på oss ännu fler, och ibland kan datorn vara fullproppad med alla upptänkliga sorter av användbara program och praktiska verktyg.

Program kan göra datorn bättre, men medaljen har också en baksida: Skrivbordet i Windows kan snabbt fyllas med öppna programfönster, vilket kan vara problematiskt. Det är lätt att förlora överblicken och få svårt att hitta tillbaka till just det program du höll på att använda. I webbläsare, där det också snabbt kan samlas öppna fönster, heter lösningen flikar. Den användbara funktionen har dock Microsoft inte infört i Windows. Det är bara den allra senaste versionen av Windows 11 som precis har fått flikfunktionen i Utforskaren.

Men nu har vi det praktiska lilla verktyget TidyTabs som erbjuder en bra lösning. Det programmet kan nämligen samla fönster från program, Utforskaren och Inställningar i Windows i ett och samma fönster och lägger till flikar.

Dela in program i kategorier

Det är enkelt: Öppna ett program och dra det fönstret över ett annat öppet programfönster. Då kommer programfönstren att läggas ihop och flikar läggs till i det gemensamma fönstret. I gratisversionen av TidyTabs kan du som utgångspunkt bara samla tre program i ett fönster med flikar. I gengäld kan du skapa hur många kombinerade fönster som helst med tre program i varje. I praktiken innebär det att du kan organisera allt arbete på datorn i små men logiska kategorier, så att det blir enklare och snabbare att växla mellan program du arbetar med.

Skapa till exempel en grupp som bara har kontorsprogram, så att du enkelt kan växla mellan textdokument och kalkylblad. Du kan också skapa en grupp som bara är avsedd för ett visst program. Det är användbart om du till exempel ska göra en ny budget och därför arbetar i flera relaterade kalkylblad på en gång. Genom att lägga dem i samma grupp blir det en enkel sak att jämföra siffrorna. Du kan också använda verktyget för att överföra dokument och andra filer mellan mappar i Utforskaren genom att gruppera mappar i flikar. Slutligen kan du skapa ett fönster med en kombination av exempelvis ett kontorsprogram, webbläsaren och ett hobbyprogram som en musikspelare, och sedan enkelt klicka runt bland programmen på flikarna.

TidyTabs erbjuder alltså många möjligheter att göra arbetet med datorn enklare och mer överskådligt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.