Datorns hårddisk är ofta fylld med filer som av olika anledningar inte bör hamna i händerna på okända människor. Kanske finns det mappar med familjebilder, eller så är disken fullproppad med viktiga dokument från banken, arbetsplatsen eller sjukvården. Oavsett vilket så är det en bra idé att tömma hårddisken på innehåll oavsett om datorn ska lämnas som elektronikskrot på återvinningsstationen eller skickas till andra.

Att fullständigt rensa en hårddisk kan kännas som en oöverskådlig uppgift, och det är en långsam och besvärlig process att radera filer, program och mappar manuellt när datorn ska skrotas. En snabbare och också något mer våldsam metod är att använda en hammare och fysiskt krossa hårddisken. Det är inte en optimal lösning, och en hammare är inte ett krav för att utplåna innehåll från en hårddisk.

Det finns renodlade raderingsprogram som exempelvis HDShredder som klarar uppgiften.

Raderar allt automatiskt

Med HDShredder, som du som läsare av PC-tidningen får möjlighet att använda kostnadsfritt i ett helt år, kan du ta bort allt innehåll på en hårddisk bara med hjälp av ett USB-minne och en mobil eller annan enhet som har internetanslutning. Resten av arbetet sköter programmet åt dig. HDShredder behöver bara hämtas i Fördelszonen och installeras. Därefter ska du göra USB-minnet till ett så kallat bootmedium.

Datorns hårddisk kan nämligen inte raderas helt medan Windows körs. Istället måste datorn startas upp via USB-minnet och HDShredder köras därifrån. Det kan låta lite komplicerat, men vi guidar dig genom tillvägagångssättet i den här artikeln. Enkelt uttryckt behöver du bara sätta in USB-minnet i datorn när den är avstängd. Starta sedan datorn igen och tryck på en knapp på tangentbordet som öppnar datorns BIOS-inställningar.

Leta sedan upp startmenyn och välj det anslutna USB-minnet. Då körs HDShredder helt av sig själv och nu kan hårddisken raderas med programmet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.