Utforskaren kan inte ignoreras i Windows. Verktyget ser nämligen till att det går att ordna, hitta och öppna alla mappar, familjebilder, viktiga dokument och andra filer. Windows är helt enkelt inte mycket värt utan Utforskaren. Det har dock inte utvecklats eller förbättrats nämnvärt på flera år och saknar därmed allt fler funktioner som borde vara lätta att införa.

Det går till exempel fortfarande inte att ordna mappar på flikar, en funktion som vi känner igen från samtliga webbläsare. På samma sätt tillåter Utforskaren inte att vi favoritmarkerar filer eller mappar så att de blir lätta att hitta tillbaka till. Visserligen finns funktionen Snabbåtkomst som gör det lättare att öppna de vanligaste mapparna, men som många andra funktioner i Utforskaren kan den vara en aning förvirrande.

I fältet Snabbåtkomst kan det nämligen snabbt samlas en lång lista med olika mappar som resulterar i att göra Utforskaren ännu mer oöverskådlig. Det finns alltså gott om utrymme för förbättring i Utforskaren, och därför finns det många program och verktyg som på olika sätt optimerar Windows mest centrala verktyg. Programmet Explorer++ tycker vi är det bästa i sitt slag och du kan hämta det i Fördelszonen.

Enkelt att få ordning på filerna

Mycket av det du som användare gör i Utforskaren handlar om att hantera filer. Det gör Utforskaren egentligen bra, men programmet Explorer++ går ett steg längre och ställer Windows egna inbyggda filhanteringsverktyg i skamvrån.

Tack vare Explorer++ kan du bland annat sortera mapparna på datorn i flikar, precis som du kan organisera hemsidor i vilken webbläsare som helst. Detta gör det enkelt att arbeta i flera mappar samtidigt och exempelvis flytta filer fram och tillbaka mellan mappar. Det går även att favoritmarkera mappar, så att du alltid kan hitta mappen med foton från sommarsemestern 2007 eller se till att mappen med skärmbilder aldrig tappas bort igen.

Till utseendet liknar Explorer++ det vi känner igen från Utforskaren, där datorns mappar och enheter är organiserade i en trädstruktur till vänster. Dessa likheter gör det enkelt att komma igång, men om du vill förnya går det att ändra utseendet radikalt i programmets omfattande inställningar, där du till exempel kan ändra färger och teckensnitt i de fönster som öppnas med programmet. Explorer++ kräver inte någon registrering och behöver inte heller installeras som vanliga program. Hämta bara programmets ZIP-mapp i Fördelszonen och packa upp den så är Explorer++ redo att användas.

Du kan välja att programmet ska ta över Utforskaren helt, men vi rekommenderar att du bara låser fast programmet i Aktivitetsfältet. Då finns alltid nära till hands när du behöver det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.