Det är hälsosamt för både själen och överskådligheten att storstäda datorn emellanåt. Men vad hjälper alla våra goda intentioner och handlingar om Windows eller ett program hindrar dig från att radera eller flytta några av hårddiskens filer? Ibland när du försöker radera eller flytta en massa filer från en mapp till en annan att du får felmeddelandet från Windows som säger att en eller flera av filerna är låsta och att du inte kan flytta den.

Det betyder att Windows självt – eller ett installerat program på datorn – har filen öppen i bakgrunden och det är därför du inte kan flytta eller radera den. Felet kan vara svårt att komma runt eftersom det kan vara nästan omöjligt att identifiera det specifika program eller den exakta process i operativsystemet som låser filen. Först när du vet vilket program det är som håller filen öppen kan du eventuellt stänga det för att frigöra filen.

Nu kan du glömma de bekymren. LockHunter-programmet inspekterar den låsta filen noggrant och avslöjar vilket program eller vilken process det är som låser filen. Du behöver inte ens hitta programmet i Aktivitetshanteraren och stänga det själv. Lock- Hunter låter dig låsa upp filen så att du kan flytta runt den på din hårddisk när du vill städa datorn, eller helt enkelt radera filen om du vet att du eller Windows inte längre har någon användning för den.

Se upp med vad du raderar

LockHunter kanske inte är ett program som du behöver just nu, men spara den här artikeln till nästa gång du får problem med låsta filer på datorn. Men se till att vara väldigt försiktig. Programmet är så effektivt att det kan ta bort filer som Windows inte kan klara sig utan, så var alltid extremt försiktig och ta aldrig bort systemfiler eller andra kritiska filer från Windows undermappar. Det kan gå riktigt illa.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.