För att läsa PDF-filer krävs program för att öppna dem. I Windows är det webbläsaren Edge som är standardprogram för PDF-läsning, men det kan vara irriterande att Edge ska öppnas varje gång du vill läsa ett dokument. Därför har du kanske installerat en annan PDF-läsare, till exempel Adobe Acrobat Reader som brukar vara den vanligaste. Den tenderar dock att vara ganska långsam och full av funktioner och verktyg som kan uppfattas som störande.

Det går inte heller att öppna en PDF utan att bli tillfrågad om du vill köpa betalversionen av programmet och runt dokumentets text finns det färgglada knappar och extrafunktioner. Det finns inget av det i programmet Sumatra PDF. Det är nämligen en mycket enkel, snabb och användarvänlig PDF-läsare som varken ber dig köpa någon betalversion eller har detaljer som stör läsningen.

Du ser bara den text du ska läsa och den fungerar helt problemfritt. Även stora PDF:er som e-böcker öppnas med ett enkelt handgrepp, och programmet ordnar automatiskt dokumentet i kapitel. Om du klickar på ett kapitel visas sidan direkt på skärmen och du kan till och med skapa egna bokmärken i ett dokument. Programmet kostar inte en krona och kan hämtas i Fördelszonen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.