Det är lätt att kopiera text från mejl, hemsidor och dokument: Du markerar bara texten, kopierar den och klistrar in den där du vill ha den. Men vad gör du om texten du vill kopiera är en del av en bild? Du kan försöka markera texten hur många gånger som helst med musen, men resultatet förblir detsamma:

Texten på bilden låter sig varken markeras eller kopieras, eftersom den sitter inbakad som en av själva bilden. Tack vare ett nytt och imponerande verktyg blir det nu möjligt att kopiera text även om den är inbakad i en bild, en PDFfil eller var som helst på skärmen, trots att det normalt inte borde vara möjligt att kopiera texten.

Ett av Microsofts egna verktyg

Verktyget är utvecklat av Microsoft och ingår som en del av en verktygslåda som heter PowerToys. Den innehåller en rad användbara verktyg som av någon anledning inte är en del av Windows. Man kan fundera över varför det är så. Verktygen ger nämligen extra funktioner och möjligheter som det är svårt att vara utan när du har vant dig vid att använda dem.

Totalt rymmer PowerToys cirka 15 olika verktyg och programmet utökas löpande med nya funktioner. Nu har möjligheten att kopiera text var som helst från skärmen, som vi beskriver i den här artikeln, blivit en del av den här verktygslådan. Verktyget fungerar med hjälp av så kallad OCR-teknik, eller ”Optical Character Recognition” på engelska, optisk teckenigenkänning. Det innebär att datorn tittar på det område som du har markerat och identifierar vilka tecken som finns i det området.

Dessa tecken omvandas sedan till vanlig text som du kan infoga och redigera, till exempel till ett ordbehandlingsprogram som Microsoft Word eller i ett mejl. Med Textextraherare spelar det ingen roll var texten finns någonstans. Om du ser texten på skärmen kan du kopiera den med verktyget.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.