Om datorns hårddisk börjar bli full kan det vara svårt att hitta de filer du behöver. Och ännu värre: En full hårddisk gör hela datorn långsam. Därför är det klokt att städa på hårddisken och frigöra lagringsutrymme då och då, men det kan vara lättare sagt än gjort.

Till skillnad från fysisk röra i hemmet, där du tydligt kan se vad som behöver städas, är det inte alltid lika lätt att ta reda på vad datorns röra egentligen består av. En dator kan nämligen vara späckad med dolda filer och mappar, vilket gör det svårt att se var man ska börja städa. Du kan använda Windows Storage Sense för att få hjälp med att städa upp, men den klarar inte av någon storstädning. Och om du på egen hand går på upptäcktsfärd i Utforskaren och försöker rensa bort de stora filerna är det inte säkert att den värsta röran på datorn hittas. Lösningen är att ta hjälp utifrån.

Då är programmet Glary Disk Explorer, som du kan hämta utan kostnadsfritt i Fördelszonen, ett självklart verktyg att använda. Det undersöker datorn och visar sedan en grafisk översikt över hårddiskens utrymmesförbrukning. Översikten presenterar ett cirkeldiagram som ger snabb överblick över de filtyper som tar upp utrymme på hårddisken. Sedan kan du klicka dig igenom datorn i programmet och se om det är program, videor eller systemfiler som orsakar röran.

När du har hittat utrymmesbovarna kan du naturligtvis också radera dem direkt från Glary Disk Explorer. Vi rekommenderar dock alltid att du bara raderar filer som du är helt säker på vad är – vanligtvis filer som du själv har hämtat eller skapat.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.