Ett av de allvarligaste felen i Windows är den blå skärmen som talar om att datorn har stängts av på grund av något allvarligt problem. The Blue Screen of Death, som amerikanerna säger, infördes i Windows 3.0. När den skärmen visas kommer datorn att startas om – utan hänsyn till vilka program som är öppna eller om eventuella öppnade filer är sparade eller ej.

Blåskärmen visas visserligen mer sällan numera än förr, men den kan fortfarande dyka upp. Den är dessvärre långt ifrån det enda fel som kan uppstå i Windows. Datorn kan exempelvis låsa sig, så att det varken går att flytta pekaren eller trycka på något kortkommando. Datorn kan plötsligt starta om utan blåskärm eller någon annan förvarning, och då är allt arbete borta.

I vissa fall är felet så allvarligt att Windows fortsätter att fungera dåligt även efter en omstart. Lösningen då är att använda Felsäkert läge och försöka rädda Windows, vilket kan vara komplicerat.

Även om du inte upplever några problem för stunden är det ingen garanti för att Windows är felfritt. I bakgrunden kan allvarliga fel orsaka en kaskad av andra problem i datorn. Den kan till exempel ha startat om när du inte arbetade med den på grund av något dolt fel. Smärre problem som inte förstör Windows helt kan göra att datorn arbetar långsammare än den annars skulle.

Programmet WhoCrashed ger en inblick i eventuella fel som har uppstått i Windows och i datorn. Programmet fiskar upp information från de tillfälliga filer som Windows alltid sparar samt de loggfiler som skapas när det uppstår allvarliga fel. Dessa filer kan ofta innehålla felbeskrivningar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.