På moderna mobiler med Android eller Apples iOS är vi vana att inte alltid starta appar för att utföra en uppgift eller få information om något. På mobilerna går det nämligen att lägga till så kallade widgetar på startskärmen för att få tillgång till bland annat en uppdaterad väderprognos, valutakurser eller annan användbar information. Ofta medföljer widgetar när du hämtar och installerar appar i Google Play Butik eller App Store, så att du kan använda appen utan att öppna den i mobilen. Det var i själva verket Microsoft som startade trenden med widgetar långt innan det fanns något som ens liknar våra moderna mobiler.

Med Windows 95 lanserade Microsoft redan år 1997 tillägget Active Desktop, vilket var en inbyggd del av Windows 98. Med Active Desktop kunde skrivbordets bakgrund hämta innehåll från hemsidor. Det innebar i praktiken att idén bakom widgetar var född, eftersom vi på så sätt kunde få uppdaterad och till och med interaktiv information direkt på skrivbordet. Tyvärr var den tidens datorer inte tillräckligt kraftfulla för att hantera alla dessa nya möjligheter, så Active Desktop fick inte den uppmärksamhet som funktionen faktiskt förtjänade. Tio år senare provade Microsoft igen med Windows Vista, som innehöll funktionen Vista Sidebar. Det var en funktion där man kunde lägga till små extraverktyg på sidan av skrivbordet för att exempelvis visa en kalender eller en väderprognos. Nu blev inte Windows Vista den framgång som Microsoft hade hoppats på, eftersom det var tungt och ofta kunde vara instabilt.

Senare kom Windows 7 med en liknande funktion med namnet Desktop Gadgets, och som fungerade i stora drag på samma sätt som i föregångaren Windows Vista. I både Windows 8 och Windows 10 försökte Microsoft återigen med de små widgetarna, och en gång till med Windows 11. Här är de däremot inte placerade på skrivbordet, utan ligger på en liten meny som öppnas från Aktivitetsfältet i Windows.

Nytt smart widget-paket för dig

Om du tycker att det blir för diskret att gömma undan dina widgetar på en meny, har du nu möjlighet att lägga till massor av verktyg direkt på skrivbordet i Windows. På så sätt får du enkel tillgång till ett rikt överflöd av användbara funktioner – precis som på mobilen. Det är möjligt tack vare programmet 8GadgetPack, som finns i Fördelszonen och som fungerar med både Windows 10 och 11. I programmet finns 62 smarta widgetar som erbjuder väldigt olika funktioner. Precis som på mobilen kan du till exempel få tillgång till väderprognoser direkt på skrivbordet eller se status för någon del av datorns hårdvara.

Det är till exempel praktiskt att kunna följa datorns användning av processorn, hårddisken eller nätverket, så att du hela tiden har god överblick. Förutom widgetar som ger tillgång till information om datorn går det även att installera exempelvis en praktisk kalkylator, som alltid ligger på skrivbordet redo att ta hand om dina beräkningar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.