När kommentarerna flyger snabbt på nätet görs det ofta med små festliga animationer som kallas GIF:ar. Du har säkert stött på dem på Facebook, på färgglada hemsidor eller kanske som en brokig, rörlig autosignatur längst ner i e-postmeddelanden.

Mitt intryck är att GIF-bilderna är en vattendelare. Antingen är man den festliga typen som älskar vinkande små katter, eller så tycker man att det är rent trams. Själv ligger jag nog någonstans i mitten: de kan vara roliga, men bara om de används på rätt sätt och med måtta.

Jag tycker till exempel att det är kul när mina insiktsfulla Facebook-kommentarer besvaras med en GIF av en ironiskt applåderande Leonardo DiCaprio. Jag är mindre förtjust i hemsidor där mängder av animationer fladdrar runt och ger sidans besökare både huvudvärk och synstörningar.

Men GIF:ar kan faktiskt också vara användbara och beskrivande. De kan till exempel bifogas med ett e-postmeddelande: Om du vet hur någon ska lösa ett visst datorproblem men inte kan förklara det på telefon, kan du visa det på din egen dator, spela in en GIF och skicka den via e-post. Många populära bildredigeringsprogram på datorn kan skapa GIF:ar, men det verktyg som vi har hittat åt dig har det som sin specialitet: LICEcap skapar helt enkelt en ruta på skärmen och spelar in allt som visas i rutan tills du stoppar inspelningen. Det är väldigt enkelt och GIF-filen sparas på datorn, så att du kan arbeta vidare med den.

Tre till fem sekunder räcker

Observera att GIF:ar fungerar helt annorlunda än filmer. För det första spelas GIF:ar upp i en loop, så att samma korta klipp visas om och om igen. För det andra är de kortare. En effektiv GIF varar vanligtvis mellan tre och fem sekunder. Det brukar dock kunna räcka för att få fram en rolig eller lärorik poäng till mottagaren. Prova själv!

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.