Det finns små problem, stora problem – och så finns det problem där du bara sitter och stirrar hjälplöst på skärmen. En dator som låser sig hör definitivt hemma i den sistnämnda kategorin och överträffas bara av den berömda blå skärmen, där datorn plötsligt stängs av utan förvarning.

”En dator som fryser?”, undrar du kanske. Det har inget att göra med utrustningens temperatur. Däremot handlar det om att bilden på skärmen låser sig i en ögonblicksbild. Termen har vi lånat från engelskans ”freeze” med samma betydelse. När datorn fryser går det inte att komma i kontakt med den vare sig med tangentbord, mus eller annan utrustning.

Du ser bara en orörlig skärmbild med en muspekare som inte rör sig ur fläcken, oavsett hur mycket du hamrar på tangenterna och skakar med musen.

Ditt arbete har gått förlorat

När datorn fryser och du inte hittar en lösning är det arbete du sitter med vanligtvis förlorat. För att använda datorn igen måste du nämligen stänga av den med strömknappen, och därmed rensa datorns tillfälliga lagringsutrymme. Visst kan du ha tur: Många program sparar automatiskt medan man arbetar, så det kanske bara är några rader text du måste skriva in igen i Word eller Google Docs.

Tidigare kunde en dator som frös vara ett stort problem där du kunde förlora flera dagar av arbete, nu för tiden är det fortfarande en källa till frustration. Windows har dock själv ett förslag på en lösning. Genvägen Ctrl + Alt + Delete ger tillgång till Aktivitetshanteraren, där du med lite tur kan avbryta det program som gör att datorn fryser. Det är nämligen ofta program som orsakar en låst dator, men det kan också finnas djupare orsaker. Lösningen med Ctrl + Alt + Delete fungerar långt ifrån alltid, eftersom datorn kan frysa så att det inte ens går att komma åt den frälsande Aktivitetshanteraren. För att försöka förebygga den situationen bör du använda programmet WhySoSlow, som du hittar i Fördelszonen.

Det har nämligen en ”antifreeze”-funktion som kan väcka datorn när Windows inte längre kan det. På de kommande sidorna visar vi hur du förbereder programmet. Sedan kommer det att ligga i bakgrunden och vänta på att datorn ska belastas så mycket att skärmen fryser.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.