Vägen är kort mellan ett felklick och ett moln av svordomar, i varje fall när felklicket innebär att du raderat filer som du absolut inte vill förlora.

Det kan hända oss alla att råka radera en fil eller mapp, och ofta upptäcker vi det för sent – när Papperskorgen är tömd och filen verkligen är raderad. Ett annat scenario är att råka skriva över en nyare version av en fil med en äldre. Det kan till exempel hända när du arbetar i Word och råkar spara en gammal version av ett dokument och skriver över ett nyare. Då är inte ens Papperskorgen till någon som helst hjälp utan filen är helt enkelt borta från Utforskaren.

”Borta från Utforskaren” betyder dock inte nödvändigtvis ”borta från hårddisken”. Även om Windows inte längre kan hitta en fil kan den fortfarande finnas kvar, dold för gränssnittet. När Windows raderar en fil är det nämligen bara hänvisningen till filen som raderas. Filen finns fortfarande tills den skrivs över, men det går inte att använda Windows för att plocka tillbaka den.

Lyckligtvis kan du vänta ett tag med svordomarna tack vare det utmärkta programmet Abelssoft Undeleter som är specialbyggt för att hitta filer som försvunnit från Windows. Vanligtvis kostar programmet ungefär 130 kronor, men vi har förhandlat så att vi kan erbjuda det gratis till våra läsare. Abelssoft Undeleter kan rädda filer från vanliga hårddiskar, ssd-enheter och externa enheter som usb-minnen och -hårddiskar.

Skynda dig att rädda filerna Det kraftfulla programmet är extremt bra på sin uppgift, men det finns ändå inga garantier för att filerna kan räddas. För att öka chanserna att vara framgångsrik måste du vara förutseende. Till att börja med måste du agera direkt när du upptäcker att filer är borta. Varje gång du gör något på datorn, som att spara en fil, finns risken att den raderade filen skrivs över på hårddisken och gör den omöjlig att rädda. Därför är det viktigt att du installerar Abelssoft Undeleter redan innan det händer något och att du använder programmet direkt när du upptäcker misstaget. Det ökar chanserna att du får tillbaka dina filer.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.