De flesta börjar dagen med att vakna till ljudet av ett larm som ringer. I en del fall åtföljs larmet av ett kalendermeddelande på telefonen, andra har antecknat i en fysisk kalender vad den nya dagen kommer att erbjuda på i form av uppgifter och möten. För de flesta av oss är en kalender oumbärlig, men det är lite irriterande att behöva plocka fram antingen den eller mobilen flera gånger varje dag för att inte glömma bort viktiga saker.

I vårt moderna tidevarv kan istället schemalagda larm hjälpa oss att komma ihåg vardagliga saker. För detta ändamål är datorprogrammet Concenturio, som du kan hämta i Fördelszonen, alldeles utmärkt att ha till hands. Programmet är ett litet, smart verktyg vars enda syfte är att påminna dig om planerade göromål, så att du till exempel inte glömmer möten med banken, ett läkarbesök eller lämna bilen på verkstaden.

Bli påmind om allt

Concenturio tar knappt någon plats på datorn, men är ett omfattande verktyg som inte bara kan användas för att påminna om enskilda möten. Programmet kan nämligen dessutom hantera fasta påminnelser, som kan vara dagliga, veckovisa, månatliga eller till och med årliga.

Det går till och med att välja att få samma påminnelse på vissa veckodagar, så att du till exempel kan bli påmind om att kontrollera skräppostmappen i din inkorg på tisdagar och torsdagar. Concenturio kan både användas som ett klassiskt larm precis som vi beskriver här ovan, eller som en form av nedräkningsklocka. Du exempelvis antingen skapa ett larm som aktiveras en viss dag klockan 16, eller använda Concenturio som en form av äggklocka där ett larm sätts till att aktiveras när ett visst antal minuter eller timmar har gått.

När larmtypen är vald ska du skriva en kort text som beskriver uppgiften – till exempel ”Till tandläkaren” – och sedan välja vilket ljud programmet ska spela upp som larm. Det finns ett antal inbyggda larmljud, men det går att lägga till egna ljudfiler från hårddisken. När tiden har gått ljuder larmet och ett fönster med uppgiftsbeskrivningen dyker upp. Om du skapar flera påminnelser skapas automatiskt en översikt över alla aktiviteter. I översikten skiljs de åt med relevanta titlar och en kort beskrivning, och larmen kan även ges olika ljud. Du kan alltid ändra i listans larm så att du får bra överblick över din vardag och lätt kommer ihåg alla viktiga saker.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.