Det kan finnas många anledningar att ta en bild av datorskärmen, även kallat skärmdump eller screenshot. Du kanske vill dokumentera ett köp genom att ta en skärmbild av kvittot, eller spara en bild av ett specifikt felmeddelande som dykt upp i Windows. En skärmbild är också ett utmärkt verktyg för att guida vänner och bekanta.

Med en bild av skärmen kan du till exempel väldigt enkelt förklara var de hittar en specifik knapp i ett program eller hur de navigerar på en hemsida. En bild kan ju som bekant säga mer än tusen ord. Det går i princip att ta en skärmbild av allt som visas på skärmen, och oavsett vad du har tagit en skärmbild av kan den enkelt delas med andra.

De sparas nämligen i ett vanligt bildformat som utan problem kan delas via e-post, på Facebook eller någon annanstans. Nu blir det ännu enklare att ta skärmbilder och dela dem, för i Fördelszonen har vi lagt det splitternya programmet Greenshot. Programmet är enkelt att använda för att ta skärmbilder i en rad olika bildformat, men Greenshots stora fördel är möjligheterna när du har tagit en skärmbild.

Enkelt att hantera skärmbilder

Ibland kan det nämligen vara svårt att hitta skärmbilder som har sparats på datorn. Ofta behöver du navigera genom en stor labyrint av mappar och bibliotek i Utforskaren innan du hittar dem. När du väl hittar dem har de vanligtvis inte meningsfulla filnamn, utan du behöver undersöka varje bild för att hitta exakt den du letar efter.

De problemen har Greenshot löst: Så fort programmet tar en skärmbild öppnas en meny med alternativ för vad som ska hända med bilden. Här går det till exempel att namnge skärmbilden och välja var den ska sparas. Det går också att skriva ut bilden, infoga den i program som Word, Excel och Paint, eller kopiera bilden till urklippshanteraren så att det går att klistra in den i ett mejl.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.