Kanske har du provat det: Telefonen ringer och polaren är i andra änden. Han har problem med datorn och du måste hjälpa till. Du upptäcker snabbt att det egentligen är ett enkelt problem med en snabb lösning i Windows inställningar. Problemet är bara att lösningar på även små problemen kan vara svåra att beskriva över telefon.

Särskilt om personen som behöver hjälp inte är van vid att navigera bland datorns inställningar. Det kan i värsta fall ta timmar att försöka reda ut andras datorproblem via telefon, och det kan självklart vara frustrerande. Om det bara gick att visa personen i andra änden hur problemet ska lösas, då skulle allt vara avklarat på några få minuter.

Faktum är att det är fullt möjligt. Allt som du behöver är ett program för att spela in din skärm medan du utför hjälpmanövern, och dela det du har spelat in med din nödställda vän. Här är programmet ScreenRec ett av de bästa. Med programmet är det inte enbart enkelt att spela in korta skärmvideor – de kan dessutom smidigt delas med andra efteråt.

Spela in och dela videor

ScreenRec kan antingen spela in hela skärmen eller bara en utvald del av den. Inspelningarna sparas sedan på en server där du har två gigabyte gratis lagringsutrymme, vilket räcker för små skärminspelningar. När din inspelning är sparad på servern kan du välja att spara inspelningen på datorn, eller skapa en direktlänk som du kan skicka för att dela videon.

Om du väljer att göra det får du en länk till inspelningen på ScreenRecs server. Länken kopieras automatiskt till urklippshanteraren så att du kan skicka den till andra. När mottagaren öppnar länken är videon klar för uppspelning i en webbläsare hos honom eller henne. Om det behövs för att producera en beskrivande video, kan även ljudet från datorn och datorns mikrofon spelas in tillsammans med skärminspelningen – webbkameran kan till och med filma dig om du vill. På så sätt kan du kommentera och förklara vad du gör, så att det blir ännu lättare för mottagaren av videon att förstå vad som händer.

ScreenRec kan hämtas kostnadsfritt i Fördelszonen och kräver inte någon registrering om du bara vill spela in skärmen. Om videon ska delas krävs det att du skapar en användare, men det kostar inte heller något och är snabbt gjort. Sedan är det enkelt att på några minuter spela in skärmen och dela videon.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.