Det finns bra klick som tar dig vidare i datorarbetet. Och så finns det klick som du kommer att ångra från djupet av ditt hjärta. Obetänksamma klick i dialogrutor tillhör den sistnämnda kategorin. Vi har blivit så vana vid den här typen av dialogrutor att vi ofta inte tänker innan vi klickar oss vidare. Vi klickar till exempel blint på rutor om cookies i webbläsaren. Det är relativt ofarligt. Det är något helt annat med den där dialogrutan i Windows där vi tackar ja till att radera en stor mängd filer permanent från papperskorgen.

Den är ju det extra lagret säkerhet som gör att vi inte raderar filer till höger och vänster. När ett olyckligt klick till exempel raderar dina viktiga foton har du ett allvarligt problem.

Gräv fram filerna

Det finns faktiskt bara hjälp att få från specialprogram som Ashampoo Undeleter, som används för att gräva upp försvunna filer från hårddiskens mörka djup – ofta går det nämligen bra. Filerna är inte borta i egentlig mening utan hänvisningarna till dem som har plockats bort från Windows register. Innehållet ligger fortfarande på hårddisken och med Ashampoos program kan de ofta räddas om du reagerar snabbt: Eftersom Windows inte känner till filernas existens på hårddisken, lever de dolda filerna på lånad tid.

De riskerar att skrivas över av nya filer som du sparar på hårddisken. Ashampoo Undeleter är den perfekta livbojen för dina filer. Det kostar normalt 149 kronor, men du får det kostnadsfritt om du hämtar det i Fördelszonen och registrerar det som vi visar nedan.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.