Det brukar räcka att titta i Start-menyn för att upptäcka en av de mest irriterande detaljerna med Windows 10: Där finns nämligen åtskilliga program som spänner från att vara primitiva till direkt oanvändbara och överflödiga, men som ändå har fått exponering i Start-menyn. Det gäller bland annat Microsofts eget e-postprogram E-post och karttjänsten Kartor. De har varit delar av operativsystemet sedan lanseringen och man har nästan behövt hacka operativsystemet för att få bort dem. Det har med andra ord varit väldigt svårt att slippa programmen – tills nu.

Med programmet Geek Uninstaller kan du äntligen ta itu även med programmen som är inbyggda i Windows. Geek Uninstaller är gjort för att avinstallera program precis som det du känner igen från Kontrollpanelen i Windows, men det går flera steg längre och erbjuder bland annat möjligheten att avinstallera Microsofts egna program som E-post, Kalender och Kartor. Tillvägagångssättet är dock precis likadant som när du vill bli av med vanliga program.

Nu när du har satt på dig de gula gummihandskarna och kan städa bort en massa onödiga Windowsprogram, finns det även andra program som du kan överväga att ta bort om du så önskar. Microsoft är inte det enda företaget som vill berika Windows med onödiga program. Ofta brukar också datortillverkarna göra dig den tvivelaktiga tjänsten att förinstallera program på datorn så att de dyker upp även när du startar datorn efter en nyinstallation. Dessa program brukar kallas för bloatware (efter engelskans "bloat" för uppsvälld) eftersom de tar upp plats på datorn även om du aldrig ens startar dem och därmed får Windows att svälla och bli onödigt stort. På de kommande sidorna får du en guide över vilka av programmen som Microsoft har byggt in i Windows och som datortillverkare ofta brukar vilja installera, men som du nu själv kan radera.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.