Vad gör du om du snabbt behöver föra över några filer från en dator till en annan, eller behöver kopiera ett foto från mobilen till datorn? Eller vad gör du om du vill ha tillgång till ditt budgetkalkylblad från flera datorer och till och med från mobilen? I det läget väljer många att skicka mejl till sig själva med de aktuella filerna bifogade, men den metoden är både omständligt och innebär att man varje gång måste göra nya kopior av de aktuella filerna.

Du kanske använder USB-minnen, men det kräver fysisk tillgång till båda datorerna, och att överföra ett foto från mobilen till datorn är helt enkelt inte möjligt på det sättet. Den praktiska och säkra lösningen är att använda en lagringstjänst på nätet, till exempel Dropbox. Då lagras dina filer på en server på internet, samtidigt som det finns en identisk kopia av filen lokalt på datorn – eller till och med på flera datorer om du vill det. Det innebär att filerna alltid är uppdaterade och synkroniserade på alla datorer och mobiler där du använder tjänsten, och på lagringsutrymmet på nätet.

Direktanslutning till nätet

När du installerar Dropbox på datorn skapas automatiskt en särskild mapp i Utforskaren. Den här nya Dropboxmappen fungerar i princip som alla andra mappar på datorn, men med en väsentlig skillnad: när du placerar filer i Dropbox-mappen på datorn synkroniseras de omedelbart med ditt Dropbox-konto och lagras på en webbserver som är kopplad till ditt konto.

Det betyder att du kan nu komma åt filerna genom att öppna Dropbox på en annan dator eller på en mobil. Synkroniseringen utförs automatiskt på utvalda filer och mappar, vilket gör Dropbox till en form av säkerhetskopia av viktiga filer. Det går visserligen inte att göra en säkerhetskopiera av hela datorn med Dropbox, men om du har mappar som innehåller viktiga dokument kan du enkelt använda Dropbox för att säkerhetskopiera dina filer.

Logga in överallt

När du lägger filer i din Dropbox-mapp kan du hämta och öppna dem på vilken dator som helst. På mobilen kan du hämta Dropbox-appen, som finns till både iPhone och Android. I appen kan du se alla filer som finns lagrade i din Dropbox och hämta dem till mobilen med ett tryck. Precis lika enkelt kan du spara foton och videor från mobilen till Dropbox-servern, och när de har laddats upp till Dropbox kommer de även att ligga i mappen på datorn.

Dropbox finns både som program och som webbtjänst, där du surfar till Dropbox i en webbläsare och loggar in på ditt konto. Där kan du föra över, visa och hämta filer precis som på mobilen och i Utforskaren på datorn. Med andra ord kan du komma åt dina filer oavsett var du befinner dig i världen, bara du har ett Dropboxkonto och en internetuppkoppling.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.