Det är ett välkänt faktum: Den klart vanligaste orsaken till förlorade filer är en sekunds ouppmärksamhet från användarens sida. Det kan hända när som helst och drabba oss alla.

Även med moderna internetlösningar som Dropbox och Google Drive har du möjlighet att klicka på Ja i en dialogruta och ta bort massor av filer permanent från både datorn och lagringsutrymmet på nätet. Du intalar dig kanske att det knappast kan gå helt fel. Även om du raderar filerna har du ju en livlina i form av program som kan återställa dem.

Det är dock en osäker metod att förlita sig på. Upptäcker du inte misstaget i tid är filerna oåterkalleligt borta från hårddisken.

Ransomware är också ett hot

Och som om dina egna möjliga misstag inte vore nog måste du också ta hänsyn till ett externt hot mot dina filer: ransomware. De senaste åren har sådana angrepp blivit allt vanligare. Den här vidriga virusformen låser bilder, dokument och andra viktiga filer och låser inte upp dem förrän du har betalat en lösensumma.

Även här kan säkerhetskopiering som tur är vara ett högeffektivt motgift. Med programmet MiniTool ShadowMaker och en extern hårddisk kan du mildra de värsta konsekvenserna av ransomware. Ransomware-attacker kan för övrigt också drabba filer på externa hårddiskar som är anslutna till den angripna datorn. Därför rekommenderar vi att du kopplar bort den externa hårddisken efter varje säkerhetskopiering och förvarar den på en säker plats.

Om du använder MiniTools tidsinställda backup får du ett meddelande när det är dags för en ny säkerhetskopiering. Du behöver med andra ord inte komma ihåg det själv. Vi rekommenderar att du kommer igång med din backup så snart som möjligt. Hämta MiniTool ShadowMaker Free i Fördelszonen, installera det på datorn och skydda filerna genom att göra din första backup redan idag.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.