Din moderna dator har troligtvis en svindlande lagringskapacitet på åtskilliga gigabyte och ofta till och med terabyte. Även om du bara fyller en del av det utrymmet med dokument, bilder, hemvideor och personligt material riskerar du att förlora allting från flera års datoranvändning. Det kan till exempel ske vid datorhaveri, stöld, brand eller om datorn drabbas av skadlig programvara.

Spara lokalt eller på nätet

Det är därför som vi och alla andra experter pratar om vikten av att göra regelbundna säkerhetskopior, så att du aldrig riskerar att förlora flera års arbete eller minnen. Uppmaningen har bara blivit mer aktuell de senaste åren när ransomware har härjat på internet, filerna på privata datorer har låsts och oskyldiga krävts på lösensummor för att få dem upplåsta igen.

Det finns två huvudprinciper för säkerhetskopiering: De kan lagras lokalt på en extern hårddisk eller på nätet hos företag som erbjuder online-backup. Nackdelen med att bara spara sin backup på en extern hårddisk är att säkerhetskopian kan bli värdelös om huset brinner eller hårddisken plötsligt går sönder. På nätet ser ett professionellt företag till att din säkerhetskopia alltid sparas i minst två exemplar på olika fysiska platser, så att du inte riskerar att ens naturkatastrofer blir undergången för din data.

I gengäld krävs ett löpande abonnemang, och utrymmet är ofta inte lika stort som på en extern hårddisk som du själv köper. Du känner säkert till de största spelarna på marknaden för onlinelagring – Google, Microsoft, Apple och Dropbox. Alla är amerikanska företag och många kan oroa sig över om de lever upp till europeiska standarder för datasäkerhet och var i världen ens privata data lagras rent fysiskt.

Är min data säker på nätet?

Den oron fick år 2012 danskarna Levi Rauff och Mathias Ditlev att skapa företaget Onlime, som nu erbjuder ett nordiskt alternativ till de stora amerikanska företagen. Onlime hyr lagringsutrymme för företagets backuptjänst hos det norska datacentret Green Mountain. Det innebär att dina filer är säkert sparade i den norska fjällvärlden, bland annat i Stavanger.

Här har Green Mountain tagit över ett före detta NATO-lager för vapen som huggits ut 200 meter in i fjället. Onlime har också en uttalad policy om att aldrig använda dina uppgifter eller sälja information om dig till tredje part. Den här policyn står i positiv kontrast till många av de amerikanska konkurrenterna som använder sig av kunskap om ditt beteende för att sälja annonser.

Du får 100 GB gratis i två år

Vi har tagit fram ett avtal med Onlime, som innebär att alla som prenumererar på PC-tidningen kan få gratis tillgång till 100 GB utrymme hos tjänsten i två hela år. När du är registrerad hos Onlime kan du fritt använda företagets backupprogram på din dator och deras appar till mobil och surfplatta.

Både program och appar är på svenska, och det är lätt att komma igång med att skydda dina viktigaste filer. När två år har gått kan du fortsätta använda 100 GB till ett särskilt förmånligt pris.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.