Säkerhetskopiering är något som många tänker på först när det är för sent och flera års samlade filer och dokument har försvunnit för alltid.

Nästan alla vet att de borde ta backup av viktiga filer, men trots det struntar de flesta i det. Är man psykolog kan man säkert hitta förklaringar i den mänskliga naturen: Det är tråkigt och när backupen är klar verkar allt vara som förr. Men så är det inte. Tvärtom har något viktigt hänt – alla dina filer finns nu på två ställen. Försvinner det ena lagret, har du dem kvar i det andra.

Faktum är att ett backupprogram är bland det viktigaste man som användare kan installera i sin dator. Regelbunden säkerhetskopiering är ett hundraprocentigt skydd mot utpressningsvirus, programfel, fel i Windows eller fysiska skador på hårddisken eller datorn. Om säkerhetskopian sparas utanför hemmet, kanske på jobbet eller hos en bekant, får du även ett skydd mot inbrott och brand.

En säkerhetskopia kan sparas på en liten extern hårddisk som sedan förvaras på en säker plats långt från datorn. Ett annat alternativ är att använda någon av alla de lagringslösningar som finns på internet, till exempel OneDrive, Dropbox eller Google Drive.

Den här gången testar vi backupprogram som kostar en liten slant. Det är trots allt en billig investering med tanke på alternativet – att förlora allt. Programmen innehåller en del avancerade funktioner, till exempel skydd mot kryptering av utpressningsvirus eller kloning av hela hårddiskar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.