Om du har för vana att arbeta med stora projekt kanske du har upplevt att samma filer återkommer i en mapp på datorn och till exempel i en mapp på ett USB-minne. Att spara kopior av filer på flera enheter är som utgångspunkt smart så att du inte förlorar något viktigt, men det kan också vara en orsak till förvirring eftersom filer kan försvinna i röran.

Om filerna du arbetar med ligger i olika mappar är det också svårt att hålla reda på om det är den senaste versionen av en fil som har öppnats. Därför är det lätt hänt att öppna en gammal version och slösa tid på att arbeta vidare i ett dokument som inte har det senaste innehållet. Problemet är ganska enkelt att undvika genom att göra en så kallad synkronisering mellan två mappar.

På så sätt kan du vara helt säker på att innehållet i bägge mapparna är identiskt. Synkroniseringen är enkel att genomföra med det praktiska programmet FreeFileSync, som du som läsare av PC-tidningen nu kan hämta utan kostnad i Fördelszonen.

Enkelt att få ordning på filerna

I princip kan du synkronisera två mappar manuellt direkt i Utforskaren om du verkligen håller tungan rätt i mun. Det kan dock lätt bli fel om du av misstag skriver över en felaktig fil eller helt enkelt missar att kopiera filer från den ena mappen till den andra. Därför rekommenderar vi att du använder ett program för att hantera uppgiften, och här är programmet FreeFileSync utmärkt.

Det ser till att båda mapparna innehåller exakt samma filer, och om ett dokument redan finns i båda mapparna behåller programmet som utgångspunkt den senaste versionen. Innan mapparna synkroniseras analyserar programmet innehållet, så att det är lätt att se vilka filer som faktiskt synkroniseras. Om det finns filer som inte ska synkroniseras kan du ta bort en markering vid dem och sedan göra synkroniseringen. FreeFileSync fungerar både med mappar på samma dator och mellan mappar på datorn och en ansluten hårddisk eller ett USB-minne.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.