Har du dina filer liggande på datorn eller på något lagringsutrymme på nätet? Svaret är troligtvis att du har dem på båda ställena. Vissa filer finns lokalt på datorn. Det kan till exempel vara dokument eller andra filer som du har sparat från program på datorn, och som du kanske vill arbeta vidare med i andra program på datorn. Andra filer finns på nätet, exempelvis bilagor i mejl, textdokument på Google Drive eller kanske hos andra tjänster som du använder i ditt arbete.

Det är vanligtvis filer du använder på olika datorer, och såna som du delar med kollegor och familjen. Det finns dock ett tydligt samband mellan dessa lagringsmetoder, för i själva verket behöver du ofta filerna på båda platserna. Dina filer på nätet ska inte ligga på nätet för alltid, utan kommer förr eller senare till datorn när de ska användas där. På samma sätt kan de filer som ligger på hårddisken och i Utforskaren komma att delas med andra vid någon tidpunkt. Konststycket är att se till att alla filer ligger på båda platserna. Det har Google förstått bättre än något annat företag med tjänsten Google Drive, som kombinerar ett webblager med Utforskaren på datorn.

En särskild Google Drive-mapp ligger i Utforskaren, och därifrån kan du snabbt hitta mappar och alla filer. Alla filer som hamnar i mappen på datorn synkroniseras automatiskt med lagringsutrymmet på nätet. Synkroniseringen går åt båda hållen, så filer som du sparar på Google Drive med webbläsaren dyker också upp i mappen på datorn.

Google Drive har blivit smartare

Det är smart, men inte nytt. Det är i gengäld sättet att synkronisera – en metod som lanserades nyligen. Det nya programmet Google Drive för datorn, som vi presenterar i den här artikeln, gör det nämligen möjligt att ha filerna liggande på datorn – utan att de tar plats på hårddisken! Hur? Jo, filerna i Google Drivemappen på datorn är i själva verket bara länkar till motsvarande filer som lagras hos Google.

Google kallar den här metoden ”streaming”, men det har inget gemensamt med att strömma filmer och TV-serier. När du klickar på en fil hämtas den till datorn, så att du kan arbeta med den. Det kräver dock att du är uppkopplad mot internet. Om du inte är det har Google en lösning som de kallar ”spegling”. Då ligger alla filer lagrade på datorn. I den här artikeln visar vi hur det här fungerar och hur du hanterar dina filer optimalt i nya Google Drive.

Allt detta kan du med nya Google Drive:

■ Synkronisera filer mellan dator och internet ■ Använda 15 gigabyte för att lagra filer ■ Dela filer direkt från Utforskaren ■ Enkel åtkomst till filerna utan att de tar plats på hårddisken ■ Använda filerna på flera datorer

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.