Som en ung man som växer upp i en digital tidsålder trodde jag aldrig att det skulle kunna hända mig, men det gjorde det. På ett ögonblick förlorade jag fem år av viktiga dokument, och många videor och foton. Plötsligt blev min dator, som var lite äldre, svart medan jag arbetade på den. Det här hade hänt flera gånger tidigare, så varför hade jag inte gjort kopplingen att hårddisken kanske var på väg att gå sönder.

Den här gången kunde jag inte väcka den till liv igen, oavsett hur många gånger jag försökte och oavsett hur många olika datortrick jag försökte använda. Det fanns inget jag kunde göra åt saken. Hårddisken var död och jag hade förlorat alla mina minnen från studietiden. Foton och videor som jag trodde var säkra på min dator – borta för alltid. Jag är fortfarande upprörd över det, för jag hade kunnat ha mina filer idag om jag bara hade tänkt lite.

Spara filerna på en hårddisk

Du kan undvika samma problem om du ser till att säkerhetskopiera dina filer och lagra dem på fler ställen än bara på datorns hårddisk. Tack vare programmet Ashampoo Backup 2023 är det lätt att säkerhetskopiera alla dina filer. Programmet är utformat för att kopiera innehållet på en hel enhet, till exempel datorns C-enhet, till en extern enhet som kan vara en ansluten hårddisk. Med bara några få klick väljer du vad som ska säkerhetskopieras och var filerna ska sparas.

Programmet påbörjar sedan uppgiften att säkerhetskopiera alla filer på enheten du valde. Behöver dina filer läggas tillbaka igen kan de enkelt återställas när du återanslutit den externa hårddisken som du valde som destination. Ashampoo Backup 2023 kostar normalt 299 kronor, men som prenumerant på PC-tidningen får du programmet utan extra kostnad när du hämtar det från vår hemsida.

Skydda dina filer på nätet

Om du vill vara helt säker på att dina filer aldrig går förlorade bör du även lagra dem online. Googles kostnadsfria verktyg Google Drive ger dig 15 gigabyte lagringsutrymme i molnet där filer kan lagras och organiseras. Google Drive, som kan hämtas från vår webbplats, integreras automatiskt i Utforskaren när du installerar det på datorn. I Utforskaren kan du sedan använda Google Drive som vilken annan enhet som helst på datorn, så att du snabbt kan kopiera filer från din dator till ditt lagringsutrymme i molnet. Där förvaras filerna säkert tills du behöver dem.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.