Nästan alla kommer ihåg att utföra sina säkerhetskopieringar, men i en hektisk tillvaro kan det vara precis lika viktigt att synkronisera filer för att se till att alla filer finns på plats och är redo att användas. Syftet med säkerhetskopiering är vanligtvis att förhindra att dina filer försvinner för alltid. Därför kopierar du regelbundet dina filer till någon server på Internet eller till en extern hårddisk, så att du alltid har en extra kopia av dina filer om datorn kraschar eller någon annan olycka inträffar.

Syftet med synkronisering är ett helt annat och mer lite jordnära. Medan en säkerhetskopia är användbar i dramatiska nödsituationer, används filsynkronisering till vardags för att hålla reda på filer och alltid ha dem till hands när man behöver dem. Synkronisering är alltså en metod för systematiska användare som vill veta var deras filer finns hela tiden. Sättet att synkronisera är nästan alltid densamma. Du har viktiga filer sparade i en mapp, och det är filer som du använder dagligen.

Låt oss till exempel säga att det är samlade anteckningarna för en bok du skriver. Ibland skriver du på din bärbara dator, och ibland på din stationära dator. Om du vill vara säker på att alltid ha senaste versionen av alla filer är synkronisering det perfekta verktyget för att se till att alla små och stora ändringar följer med dig vart du än går, till exempel med ett USB-minne som mellanstation. Det låter kanske enkelt, men det kan vara väldigt trassligt i praktiken.

Vad händer om man ändrar något i en fil i båda mapparna? Jo, den senaste ändringen måste naturligtvis vara den som gäller. Ett annat alternativ är att låta synkroniseringen bara gå en väg från mapp A till mapp B, en så kallad spegling. Så hur ser du till att det rent praktiskt sker exakt på det sätt du vill? Du tar hjälp av speciella program som är utvecklade för just det ändamålet.

Bra, gratis och genomarbetat

Synkroniseringsverktyg kan vara till stor hjälp om de används på rätt sätt. Lyckligtvis är den typen av program något av ett favoritämne för skickliga programutvecklare, så det finns en hel del bra program, och många av dem kostar inte ett öre. Vi har samlat fyra av dem i det här testet, och vi kan direkt konstatera att nivån och funktionsrikedomen hos samtliga program i testet är utmärkt. Gemensamt för de fyra lösningarna är att de inte använder internet, som exempelvis OneDrive och Google, utan låter dig kontrollera varje detalj i ett program som installeras lokalt på datorn.

Som du kommer upptäcka på de följande sidorna ska begreppet ”varje detalj” tas bokstavligt. Alla fyra programmen i testet finns att hämta redan nu på vår hemsida.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.