Fantomsmärta är smärta från en kroppsdel som man har förlorat. Det är ett fruktansvärt fenomen för den drabbade, eftersom det är väldigt svårt att bekämpa eller ens förstå en fiende som inte går att ta på. Även om den här jämförelsen kan verka lite långsökt bjuder Windows faktiskt också på fantomsmärta, eller i alla fall fantomirritation:

Program som sedan länge är ”bortopererade” från datorn, men som ändå fortsätter att spöka i form av felmeddelanden samt andra störningar som stör din välsmorda datordag. När man stöter på felmeddelanden är det oftast lätt att hitta källan till dem och därmed leta reda på en lösning. Men tänk om det skyldiga programmet inte längre finns kvar i listan över installerade program på datorn? Vart går man då för att rätta till felet? Det finns inga enkla lösningar på det här problemet, så det är bättre att försöka förebygga det än att brottas med det.

Nu får du med alla bitar

Orsaken till dessa fantomirritationer är att programmen ganska ofta inte avinstalleras ordentligt från datorn. Med andra ord lämnar programmen små filer i Windows systemmappar eller i systemregistret, som ligger kvar även efter att programmet har raderats. Då blir det ditt jobb att se till att alla småfiler tas bort när ett program ska tas bort från datorn. Det hjälper dig Ashampoo Uninstaller 10 med, vilket du kan förvissa dig om på följande sidor. När du har gett ditt godkännande kommer programmet nämligen att övervaka varenda ny programinstallation.

Övervakningen innebär att Ashampoos program vet hur alla bitar ska tas bort när du en dag bestämmer dig för att det är dags att avinstallera programmet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.