För många användare är program för ordbehandling och kalkylhantering nästan det viktigaste att installera på datorn. Utan en bra ordbehandlare skulle vi inte kunna skriva klagobrev, inbjudningar och jobbansökningar, och utan ett kalkylprogram skulle det vara svårt att skapa en budget. Microsoft 365 – som tidigare hette Microsoft Office – har länge varit det dominerande kontorspaketet för både företag och privatpersoner med sina kraftfulla program som Word, Excel och PowerPoint.

Det är dock inte helt billigt, och grundpaketet kostar just nu 840 kronor per år. Lyckligtvis finns det bra alternativ till Office-paketet som inte kostar ett dugg. Vi är extra förtjusta i tre av dessa programpaket; LibreOffice, Google Workspace, och den kostnadsfria versionen av Microsoft 365. Vilket av dessa kostnadsfria Office-paket som passar bäst för dig är svårt för oss att avgöra då varje programpaket har sina för- och nackdelar.

LibreOffice, Google och Microsoft

LibreOffice, ett gratis kontorspaket som utvecklas som öppen källkod av frivilliga utvecklare, erbjuder samma grundläggande funktioner som de kommersiella programmen och har applikationer kan som installeras i Windows. LibreOffice har totalt sex kontorsverktyg, men menyerna är lite gammalmodiga och dokument sparas inte automatiskt medan du arbetar i dem.

Googles nätbaserade kontorspaket fungerar bra. Dina dokument sparas automatiskt, det är lätt att samarbeta med andra och de olika programmen fungerar bra med de flesta filtyper. Googles kontorspaket kräver dock att du har ett Google-konto, och om du arbetar med stora dokument kommer du att märka en rejäl försämring av prestandan.

Googles kontorspaket är också en ren onlinetjänst, så det finns inte några applikationer som går att installera på dator som du kan med LibreOffice. Slutligen har vi Microsofts gratisversion av programpaketet som heter Microsoft 365. Kontorspaketet har samma namn som betalversionen för Windows, men allting sker online och kräver en Microsoft-konto. Här finns de stora programmen som Word, Excel och PowerPoint, men med något färre funktioner och märkbart lägre prestanda. Den stora nackdelen är att det kostnadsfria lagringsutrymmet i molnet, som är en del av paketet, är ganska litet. Vilket kostnadsfritt kontorspaket du ska välja är helt upp till dig, eftersom det till stor del beror på dina behov. Vi kommer att gå igenom kontorspaketen i detalj och lyfta fram alla för- och nackdelar, men du kanske även vill prova de olika programpaketen på egen hand.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.