Du har satt dig tillrätta vid datorn, ljuset är perfekt dämpat och arbetsstolen är helt rätt inställd. Det är lugn och ro omkring dig. Med andra ord optimala förutsättningar för att skriva det där protokollet från styrelsemötet som du har skjutit upp hur länge som helst. Du öppnar Word och skriver de första orden: ”Hej! Bifogar proto ... ”, och så bryts koncentrationen av en avisering i webbläsaren.

Du har fått ett nytt meddelande i Facebook Messenger, snabbt följt av tre nya e-postmeddelanden som kommer intrillande i inkorgen. Och det tar ju bara ett ögonblick att kolla om det är något viktigt ... Känns ovanstående scenarie bekant, där du plötsligt har spenderat en kvart på oförklarliga digitala överloppshandlingar i stället för det som måste göras? Med verktyget WriteMonkey blir det enklare att undvika återvändsgränder och fällor som kan dyka upp när det egentligen finns jobb att göra.

Det är ett enkelt skrivprogram som inte erbjuder en massa möjligheter och funktioner som mer traditionella skrivprogram likt Word, Google Docs eller LibreOffice. Här finns ingen möjlighet att formatera och redigera text med avsnitt och svällande rubriker, eller skapa snygga punktlistor. Här går det bara att skriva, nästan som om det vore en gammaldags skrivmaskin. Det medför den stora fördelen att det blir enklare att fokusera på substansen och det viktiga – texten – framför allt det andra.

Till skillnad från exempelvis Google Docs har det samtidigt fördelen att du inte bliver störd av i webbläsaren som kan locka uppmärksamheten på avvägar, som e-post, aviseringar eller intressanta statusuppdateringar på Facebook.

Formatera texten

När du har skrivit det som behövde skrivas går det att använda andra program för att formatera texten, till exempel om den ska skickas ut till medlemmarna i en förening. Här är det enkelt att bara markera texten, kopiera den och lägga över den i exempelvis Microsoft Word eller Google Docs.

I rutan till höger har vi samlat flera bra tips och råd som tillsammans med WriteMonkey hjälper dig att behålla fokus när du skriver.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.