Nu står Microsoft redo med ett helt nytt optimeringsverktyg, som är gjort för att fungera perfekt tillsammans med Windows 10 och 11. Programmet heter Microsoft PC Manager och kan bland annat rensa hårddisken från överflödiga filer och tillfälliga cachefiler från webbläsare samt översikter över senast öppnade filer. PC Manager tillhandahåller även enkla möjligheter att inaktivera några av de program som kan starta med Windows, samt starta och stänga av processer.

Några av fördelarna med att använda Microsofts verktyg är att det är superenkelt och kräver lite av datorns resurser, plus att det helt saknar reklam eller försöker få dig att uppgradera programmet till en betalversion. Du behöver inte heller avsätta en hel förmiddag för att optimera datorn med programmet. Funktionerna kan aktiveras med ett klick på en enda knapp om du bara vill rensa bland redan valda delar av Windows. Microsoft PC Manager innehåller faktiskt inte några nya rengöringseller optimeringsfunktioner i sig själv. Istället samlar programmet verktyg som redan finns i Windows 10 och 11 och presenterar dem på ett samlat och överskådligt sätt.

Det innebär att du i stället för att leta efter varenda liten rensnings- eller optimeringsfunktion i Windows inställningar eller programöversikten bara behöver klicka på en knapp i Microsoft PC Manager, så sköter programmet städningen själv.

Blir kanske en del av Windows

Trots att det är Microsoft som ligger bakom PC Manager är programmet ännu inte en inbyggd del i Windows. Därför kan du hämta det i Fördelszonen. Programmet befinner sig för närvarande i en publik betaversion, vilket är den sista versionen före en officiell publicering. Det är därför inte otänkbart att verktyget någon gång kommer att bli en del av operativsystemet via en uppdatering i Windows Update.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.