Har du någon aning om vilken typ av hårddisk som sitter i din dator, och vet du om den mår bra och fungerar som den ska? Datorer som säljs nu för tiden har antingen en mekanisk hårddisk eller en så kallad ssd, och det finns till och med datorer som har bägge varianterna. De två typerna har sina olika för- och nackdelar, men det är väldigt stor skillnad på hur man får ut det bästa av dem.

En vanlig hårddisk består av en massa mekaniska komponenter som ger stora mängder lagringsutrymme för program, bilder, musik och film. Det kan handla om utrymme på upp till tio gigabyte på nya datorer. Dessvärre har dessa hårddiskar även en tendens att bli allt långsammare ju mer de används. Det beror på att när hårddisken arbetar skapas det ”hål” i sättet som filerna lagras, vilket kan dela upp filer och spara dem utspridda över hela hårddisken. Det leder till att läsarmen måste flytta sig väldigt mycket för att hitta alla brottsstycken av en fil, och det tar längre tid.

Samla ihop alla fragment Det går att få tillbaka mycket av hårddiskens ursprungliga hastighet med hjälp av defragmentering, en process som samlar ihop alla små filbitar och sätter ihop dem till hela filer igen. Det görs enklast med programmet Abelssoft JetDrive som du kan hitta i Fördelszonen.

De nyare ssd-enheterna innehåller inga mekaniska delar utan använder ungefär samma flashteknik som usb-minnen. Det medför framför allt att en ssd är blixtsnabb och passar perfekt som systemdisk för Windows. De brukar dock ha betydligt mindre lagringsutrymme. Ssd-enheter har dessutom svagheten att det bara går att skriva till varje så kallad cell ett begränsat antal gånger innan cellen dör. Därför bör informationen – till skillnad från på en mekanisk hårddisk – spridas ut så mycket som möjligt. Det går även att förlänga livslängden på en ssd genom att stänga av funktioner i Windows som konstant skriver enheten.

Detta kan Abelssoft SSD Fresh, som du också hittar i Fördelszonen, hjälpa till med. Det ser till att välja de optimala inställningarna för din ssd så att cellerna skonas så mycket som möjligt och förlänger livslängden.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.