Med Windows installerat på datorn har du tillgång till en mängd olika inställningar som gör det möjligt att anpassa operativsystemet på alla håll och kanter. En del av inställningarna hittar du naturligtvis på Kontrollpanelen och den nyare inställningsmenyn, medan andra dyker upp till synes lite slumpmässigt här och var när du öppnar olika program och funktioner i Windows.

Du har däremot inte obegränsad tillgång till att ändra vad som helst i Windows om du bara är en vanlig datoranvändare, utan bara de delar som Microsoft tycker att det finns anledning för dig att ändra. Om du däremot vill dyka ner lite djupare i hur Windows ser ut och hur det beter sig, måste du alliera dig med en datorexpert som känner till och kan hantera Windows systemregister.

Nu kan alla få kontroll över datorn

I systemregistret, som är en inbyggd grundkomponent i Windows, går det att skriva och lägga in värden och kommandon som ändrar även grundläggande delar av Windows – om man vet vad man gör. Det är i systemregistret som alla programinställningar lagras. Allt du ändrar i Windows sparas här, så att Windows kan läsa in inställningarna nästa gång datorn startar. Det finns dock en enklare lösning än att på egen hand försöka ändra värdena i systemregistret: Du kan använda ett speciellt verktygsprogram, som på ett säkert sätt tar hand om allt det krångliga och tekniska åt dig. Då kan du ändra systeminställningarna i Windows genom att bara markera, dra i reglage och klicka på knappar för de specifika inställningarna.

Med det kraftfulla programmet Ultimate Windows Tweaker, som vi har lagt i Fördelszonen åt dig, får du just de möjligheterna att justera annars låsta delar av Windows. Det är så enkelt att alla kan vara med. Genom att välja rätt inställningar i programmet kan du till exempel ta bort listan över tidigare öppnade objekt på Start-menyn, visa knapparna Sleep och Snooze när du stänger av datorn ändra ikonstorleken i Aktivitetsfältet, ändra Utforskarens möjligheter och mycket, mycket mer.

Fungerar med Windows 10 och 11

Programmet har just uppdaterats till en version som fungerar även med nya Windows 11, så nu kan du ändra inställningar i både Windows 10 och 11 med ett och samma program. Med programmets möjligheter för Windows 11 går det till exempel att flytta Start-menyn till vänster i Aktivitetsfältet. Du kan även inaktivera den nya högerklicksmenyn där du först måste välja Visa fler alternativ innan du kan se alla alternativ. På de följande sidorna visar vi fyra av de områden i Windows som du kan anpassa med programmet, men Ultimate Windows Tweaker kan mer än så.

Om du börjar med att skapa en återställningspunkt innan du gör något i programmet kan du prova dig fram bland de olika inställningarna. Om du senare ångrar en inställning är det lätt att hoppa tillbaka till Windows som det var.

Välj själv område i Windows

I Ultimate Windows Tweaker är de flera hundra olika inställningarna uppdelade flera i kategorier, som gör det enkelt att navigera bland alla möjligheter. Inställningar som ligger under Customization handlar om Windows utseende och beteende, medan Performance gör det möjligt att justera inställningar som har med datorns prestanda att göra.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.