Så fort du använder din dator ändras eller tillförs det något i Windows register, det vill säga den databas som håller ordning på alla inställningar och all information som datorns olika delar behöver för att fungera.

Registret är en vital del av Windows och ingenting som i vanliga fall ens märks. Men faktum är att registret styr nästan allt som sker i en dator. Vanligen är det Windows som utför ändringar i registret, till exempel när ett nytt program installeras. I registret sparas då information om hur programmet vill ha det när det körs och hur det ingriper i olika processer.

I stort fungerar registret så bra att alla program och enheter i datorn fungerar tillsammans utan att det uppstår problem. Emellanåt blir det dock fel i registret, och det kan påverka datorns funktion. Det kan till exempel handla om ett program som är avinstallerat på fel sätt, så att registret fortfarande innehåller information om det.

Städa upp utan oro Med tiden blir felen allt fler och registret allt större. Det gör att det tar längre tid att läsa in relevant information och att risken för problem ökar. Ibland kan detta yttra sig som felmeddelanden, ibland kan någonting sluta att fungera helt. Felmeddelanden är nästan alltid omöjliga att förstå sig på och de ger sällan någon tydlig vägledning om hur problemet ska lösas.

För att underhålla registret så att det fungerar bra behövs det därför ett smart program som städar bort skräpet utan att förstöra något. Det är här som Ashampoo Registry Cleaner 2 kommer in i bilden. Det letar upp allt som är överflödigt och onödigt i registret och raderar det. Efter städningen kommer datorn att fungera lite bättre.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.