Jag har byggt min stationära hemdator och det är en kraftfull maskin med 64 gigabyte minne, en av de snabbaste NVMe SSD-enheterna som finns på marknaden och en oerhört snabb Intel i7-processor med 8 kärnor och 16 trådar på strax under 4 GHz. Sedan en tid hade jag dock upplevt att datorn tog allt längre tid på sig att starta upp och bli redo att användas. Det är särskilt irriterande när man vet att datorn faktiskt är kraftfull.

Borde ha startat färdigt

Tyvärr kunde jag inte börja använda Chrome eller Word när skrivbordet visade sig på skärmen, jag behövde vänta tills Windows hade startat upp helt och hållet. Om jag var för het på gröten och startade för snabbt, resulterade det ofta i en blåskärm och jag tvingades starta om datorn.

Detta ledde till en desperat jakt på orsaken till varför datorn var så långsam – trots den toppmoderna hårdvaran. Lösningen, som jag till slut hittade, delar jag med mig av här.

Hitta de största syndarna

Efter en lång tids sökande hittade jag programmet Startup Timer, som inte bara kan mäta datorns starttid, utan även identifiera hur mycket enskilda program förbrukar under uppstarten. På så sätt kunde jag identifiera en handfull olika program som hade en särskilt negativ inverkan på datorns uppstart och fick den att bli onödigt långsam och tålamodsprövande. På min dator var det främst program från Adobe, som bland annat gör PDF-programmet Acrobat, en skärmmeny för min Canon-skrivare, spelnätverket Steam och Microsofts molnlösning OneDrive som orsakade de största bekymren vid uppstarten.

Nu när jag visste namnen på de program som fick datorn att starta långsamt, kunde jag utan problem ta bort några av dem genom att avinstallera dem via Windows inställningar och på så sätt få datorn att starta snabbare.

Stäng av de tyngsta programmen

Jag tog inte bort de program som jag använder dagligen. Däremot stängde jag av automatiska starten för de programmen så att jag kan starta dem själv när jag behöver dem så att de inte startade med Windows. Till en början var Startup Timers dom över min dator att den hade en starttid på 157 sekunder, vilket kan jämföras med att enligt programmet är det globala genomsnittet 71 sekunder.

Efter att jag tagit bort och inaktiverat de störande programmen reducerades starttiden till 84 sekunder. I den här artikeln visar jag hur du kan hämta Startup Timer från vår webbplats och använda den för att hitta och stänga av de program som slöar ner din dator.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.