Det räcker att använda en dator för att hårddisken ska samla på sig onödiga filer med en poänglös röra som följd. Så har det varit i alla tider, men det är frustrerande om man har i åtanke att en välstädad hårddisk är en välmående hårddisk. Om en hårddisk blir fylld till 95 procent försämras datorns prestanda med ungefär 50 procent. Mängder med gamla och överflödiga småfiler kan dessutom störa systemet och resultera i onödiga felmeddelanden. En rörig hårddisk gör alltså datorn långsammare och mer motsträvig att använda, men hur kommer det sig att våra stora hårddiskar fylls med en massa digitalt skräp? 

Många källor till skräp Somliga av oss installerar många program och spel, medan andra sparar mängder med filer som bilder, musik och videosekvenser. Det kan också vara att vi av misstag har hämtat samma stora pdf-fil flera gånger, eller att program som har avinstallerats lämnat efter sig föräldralösa filer som fortfarande tar upp plats på hårddisken. 

Om du installerar många program kan de hämtade installationsfilerna som inte längre behövs lätt ta upp flera gigabyte. Dessutom kan programuppdateringar i form av temporära filer som normalt borde raderas automatiskt ta upp mycket utrymme, likaså stora mängder lokala filer från exempelvis webbläsare. Oavsett vad som orsakar röran är det viktigt att städa datorn regelbundet så att den håller sig snabb och frisk. Därför har vi satt samman ett programpaket som innehåller allt du behöver för ändamålet.

Hämta paketet redan nu PC-tidningens städpaket, som du kan hämta i Fördelszonen, innehåller en handfull praktiska verktyg som hjälper dig att städa datorn. Där finns bland annat programmet Tree Size, som tydligt visar vad det är som tar upp plats, och Wise Disk Cleaner som med två klick kan städa hårddisken. Vi visar steg för steg hur du använder programmen i städpaketet så att du på ett enkelt och säkert sätt kan få bort överflödiga filer och hålla datorn snabb och välstädad.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.