Det är inte bara en dator som med tiden fylls upp med bortglömda gamla filer som inte behövs men som tar upp plats ändå. Samma sak händer i en mobiltelefon. Eftersom det vanligen finns mindre lagringsutrymme i en mobiltelefon än i en dator, kan det här problemet vara tämligen störande. När minnet tryter kanske det inte längre går att installera fler appar eller ta fler bilder.

I vissa mobiltelefoner går det att sätta i ett minneskort för att utöka lagringsutrymmet, men det är bara en kortsiktig lösning. En bättre lösning är att rensa bort sådant som inte behövs för att frigöra minne. Det enklaste sättet att göra det är att använda en app som vet var det brukar gömma sig onödiga filer.

För Android finns det många appar som hjälper till att städa ur telefonen. Ett exempel är AVG Cleaner, som är ett smidigt och lättanvänt verktyg för ordentlig städning.

AVG Cleaner innehåller många funktioner för att frigöra minne. Det går till exempel att se vilka appar som sällan används och som i så fall kanske kan raderas. Appen visar också tydligt hur mycket plats bilder och videor tar upp. Allra bästa är dock funktionen Snabbrensning, som rensar mobilen automatiskt. Det är den funktionen vi tittar närmare på i den här artikeln.

Snabbrensning söker igenom hela telefonen och letar upp och indexerar till exempel alla gamla och helt onödiga så kallade cachefiler, filrester, tomma mappar och annat som i onödan tar upp plats i telefonen. Det städar bort alla typer av filer som du aldrig använder, men som ackumuleras i telefonen så fort den används. Gratisversionen av appen rensar bort det mesta, men vissa filer tas bara bort om du betalar för appen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.