Förr i tiden brukade Microsoft komma med ett nytt kontorspaket ungefär vart tredje år. Microsoft Office 2007. Microsoft Office 2010. Microsoft Office 2013, 2016 och 2019. Paketen innehöll alla de klassiska programmen Word, Excel och Power- Point, och mejlklienten Outlook om man var beredd att betala lite extra.

Den här serien med nya kontorspaket har pågått i stort sett sedan den första utgåvan lanserades 1990. Men nu är den tiden slut och förbi. Nu vill Microsoft hellre att vi ska välja en abonnemangslösning där vi betalar en fast årlig summa för att få njuta av Microsofts program för att redigera text, jonglera med siffror och göra PowerPoint-presentationer.

Program via abonnemang

Det krävs en rejäl ansträngning för att förstå det nya sättet att använda kontorsprogrammen och Microsoft har på intet sätt gjort det lätt att ta reda på. Nu finns det nämligen fyra olika lösningar för privatkunder. Vilken version av Microsoft 365 du föredrar beror på dina behov och din budget. Det finns alltså ett gratis kontorspaket, ett klassiskt kontorspaket, ett kontorspaket knutet till ett abonnemang och till och med ett för hela familjen.

Om du är förvirrad, är det helt förståeligt. Utöver de produkter du kan köpa som privatanvändare finns det även kontorspaket för företag och skolor som skiljer sig ytterligare från de fyra tidigare nämnda varianterna. Som om förvirringen inte var tillräckligt stor har Microsoft dessutom bestämt sig för att byta namn på alltihop. Det välkända ”Office”-namnet har alltså bytts till ”365” – vilket kanske ska indikera att du har kontorsprogram årets alla dagar. Microsofts program, hemsidor och appar håller just nu på att fasa ut namnet ”Office”, men du kommer troligen fortfarande att stöta på det här och var. Kanske är det ett tecken på att till och med Microsofts egna medarbetare har lite svårt att anpassa sig till de nya tiderna. Om du ändå föredrar att satsa på det gammalmodiga programpaketet Microsoft Office 2021 kan du köpa det att äga för evigt.

Det är dock tydligt att Microsoft vill bort från det sättet att göra affärer. Därför är det ganska osannolikt att det kommer en ”Office 2024”. Så även om du bestämmer dig för att köpa Office 2021 är det kanske en tidsfråga innan du ändå behöver överväga ett abonnemang. Det är stora förändringar som vi är mitt uppe i, men allt är trots allt inte fullständigt förändrat: Alla kontorspaket som kommer från Microsoft innehåller fortfarande kända program som Word, Excel och PowerPoint. Och i de programmen kan du vara helt säker på att det ryms årtionden av utveckling, så att du arbetar i de bästa kontorsprogram som finns.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.