Många av oss tror att arbetet med att göra en användbar budget för privatekonomin är en omständlig och svåröverskådlig uppgift. Du kan enkelt lägga ner timmar och åter timmar på att sitta med papper och miniräknare, och om något behöver läggas till eller tas bort när du äntligen är färdig får du ta fram kalkylatorn igen och börja om. Men hav förtröstan: Den gammaldags metoden med papper, penna och miniräknare är långt ifrån det bästa tillvägagångssättet idag. Kalkylprogrammet Excel är till exempel utformat för att göra livet enklare när det kommer till beräkningar. Du kan också enkelt använda programmet för att göra en budget. Här på PC-tidningen har vi nu även gjort det ännu enklare för dig att göra en budget med Excel eller något annat kalkylprogram, för vi har tagit fram en mall som du fritt kan hämta från Fördelszonen och använda som det passar dig. 

Anpassa enkelt budgeten I det budgetblad vi har gjort för dig har vi angett de flesta utgiftsposter som du normalt hittar i en budget, som hyra, försäkringar och lån. Tycker du att det saknas en post kan du enkelt lägga till den. Du kan också ta bort eller redigera andra poster om de inte är relevanta för dig. Det gäller både utgifter och intäkter. Om du exempelvis tjänar pengar på att hyra ut ett rum kan du enkelt lägga till den intäktskällan i budgeten. På så sätt kan du få budgetbladet att passa din egen privatekonomi perfekt.

När du har angett alla poster fyller du bara i dem med de belopp som passar. Sedan fixar kalkylbladet matematiken åt dig. Om du någon gång upptäcker att du skrivit fel i en post raderar du bara den felaktiga summan och skriver in rätt. Kalkylbladet räknar automatiskt ut vad de nya siffrorna innebär för resten av budgeten, så att ändringarna slår igenom i hela kalkylbladet. På så sätt kan du direkt lära dig mer om dina utgifter och se vad du har att göra med, oavsett om du vill köpa en ny dator, bil eller kanske ett hus.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.