De sex högtalare vi tittar närmare på i det här stortestet kan inte bara spela musik från exempelvis din mobil. De är nämligen uppkopplade mot internet så att de kan köra musiktjänster som Spotify, och på så sätt själva leverera musiken som spelas upp.

När du letar efter en avancerad högtalare behöver du ha en uppfattning om vad du ska använda dem till: Det finns batteridrivna modeller som du kan ta med dig på campingsemestern. Andra modeller är gjorda för att stå hemma och kopplas ihop trådlöst, så att du kan styra uppspelningen i hela huset. Det kan du till exempel göra med Sonos och Bluesound, som vi har med i vårt test.

Om du tröttnar på att lyssna på musik från en högtalare kan den här typen av avancerade högtalare ofta kopplas ihop i par eller till och med ännu fler, så att du kan höra musiken i stereo eller surround, eller hela huset samtidigt. Många högtalare har idag dessutom en röststyrd digital assistent, varav den mest populära är Google Assistent. Då är högtalaren utrustad med en eller flera mikrofoner, så att du kan be den spela en viss låt eller ge den order om att tända ljuset om du till exempel har Philips Hue-lampor hemma.

Vår lärdom från testet är att det lönar sig att lägga extra pengar på en riktigt bra högtalare om du tänker använda den för att lyssna på musik. Om du däremot bara tänker använda Google Assistent eller bara lyssna på talradio och poddsändningar är de billiga modellerna oftast tillräckligt bra.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.