I och med introduktionen av Windows 11 blir många användare, företag och offentliga institutioner tvungna att uppgradera sina datorer någon gång under de kommande åren. Det beror på de strängare krav som Windows 11 ställer på datorns komponenter, vilket innebär att även datorer med bara några år på nacken ofta är utestängda från Windows 11-festen.

Program kan inte flyttas

Det fick nyligen en läsare att kontakta mig med ett problem. Precis som han berättade är det inte bara företags och privatpersoners datorer som behöver bytas ut på grund av teknikaliteter, det gäller faktiskt också i många fall de program som köpts till datorerna.

För visst är Windows 11 en gratis uppgradering, men det är inte alltid de tredjepartsprogram som vi ofta har köpt till datorn. Det är inte ens säkert att de fungerar med det nya operativsystemet. Därför ville läsaren veta om det går att flytta köpta program som fortfarande fungerar tillsammans med Windows 11 till den nya datorn med det nya operativsystemet, som vi vid någon tidpunkt måste köpa.

Den frågan kan dock inte besvaras med ett tydligt ja eller nej. Det går nämligen inte att flytta installerade program till en annan dator bara genom att kopiera dem. Filerna ligger utspridda på många olika platser på hårddisken, och programmet har även skrivit in värden i systemregistret som är mycket svåra att flytta. Därför är den enda lösningen att leta reda på det installationsprogram som följde med när datorn köptes – på CD-skivor, DVD-skivor eller sparade i en nedladdningsmapp på datorn.

Det gör det möjligt att installera just den specifika versionen av programmet som man sedan har köpt på den nya datorn med Windows 11.

Spara alla produktnycklar

Dessutom går det naturligtvis också att använda den kod eller produktnyckel som medföljde programmet. Produktnyckeln kan vara svårare att hitta om du inte är typen som alltid sparar den typen av information i en fysisk pärm. För oss andra brukar nycklarna gömma sig i mejl från olika webbutiker, bipacksedlar från CDförpackningar eller skrivna direkt på fysiska installationsmedier.

Och det brukar kunna vara retsamt svåra att hitta dem igen. Programmet MyKeyFinder erbjuder en enklare lösning. Med programmet installerat på den dator där de köpta programmen är installerade, kan det visa produktnycklar som är lagrade i Windows systemregister. Sedan kan du enkelt skriva ut dem eller spara dem som en lösenordsskyddad PDF, så att alla koderna finns samlade på ett ställe.

Programmet kan till och med visa lösenord för alla trådlösa nätverk datorn har varit ansluten till, så att du dessutom kan ansluta till samma nätverk med den nya datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.