E-bokläsare är näst intill den perfekta uppdateringen av de gamla böckerna. Upplevelsen av att läsa en bok på den elektroniska skärmen påminner om att sitta med en pocketbok. Kontrasten mellan bokstäver och bakgrund är till exempel ungefär densamma, och du kan läsa när skärmen är upplyst utifrån av solljus eller en lampa.

De fyra e-bokläsarna som vi har testat i det här numret har lyckligtvis också många fördelar jämfört med en traditionell bok. Du kan spara hundratals böcker i deras lagringsutrymme och ta med dig hela ”bokhyllan” på semestern. Skulle du ändå få slut på läsmaterial kan du snabbt hämta nya böcker via internet. Alla fyra läsplattorna vi har testat har inbyggt ljus i skärmen, som du kan tända om det inte finns tillräckligt med ljus där du sitter. De tål dessutom fukt bättre än en pappersbok. Testvinnaren är till och med vattentät, så du kan sitta och läsa böcker i badkaret om du skulle vilja det.

För första gången i ett stortest av läsplattor har vi med ett par exemplar som du även kan använda som block för att anteckna med en speciell penna. När du gör en anteckning i en e-bok sparas anteckningen på den sida där du har skrivit den – precis som i en vanlig bok. I en läsplatta är det dock lite enklare att hitta anteckningarna för att läsa eller radera dem. Du kan också göra anteckningar på en tom sida och spara den i läsplattan för en senare genomläsning. Vi blev väldigt positivt överraskade över hur bra anteckningsfunktionerna är. Det känns nästan som att skriva på riktigt papper.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.