Om man frågar undertecknad är datorspel utan tvekan bland de tio bästa uppfinningarna i världen. Spel är nämligen inte bara rolig underhållning. De är ofta tankeväckande och även lärorika, och när du väl har investerat i ett spel en gång kan det som regel spelas om och om igen på flera olika sätt.

Datorspel kan också ha en närmast terapeutisk effekt och användas som ett avbrott från den hektiska vardagen. Vissa människor kan till och med försörja sig på att spela. Spel som Counter Strike har blivit en sport där professionella spelare tjänar stora summor pengar vid datorn, och där miljontals fans världen över följer striderna när de största spelarna tävlar mot varandra.

Så har spelvärlden inte alltid varit. Även om de senaste spelen är delar av en miljardindustri är vi faktiskt många som föredrar de klassiska spelen som Wolfenstein 3D och det första Civilization-spelet.

Ett glatt återseende

De härliga gamla datorspelen från 80- och 90-talet är för väldigt många deras första erfarenhet av datorspel. Spelen utvecklades ofta för att köras med det gamla operativsystemet MS-DOS som för länge sedan har blivit föråldrat, och moderna datorer är som utgångspunkt inte längre kompatibla med de gamla spelen.

Det betyder dock inte att de inte kan spelas. Det finns nämligen tjänster på nätet där spelen kan upplevas helt gratis och lagligt. Play Classic Games är en av de sidorna och har ett stort bibliotek med nästan alla tänkbara gamla spel. På hemsidan, som har utvecklats av en grupp spelentusiaster, hittar du allt från Duke Nukem 3D och Minesweeper till Sim City 2000 och Super Mario.

Det går dock inte att spara sina framsteg i ett spel på sidan och ladda in dem igen senare – du börjar om från början varje gång. I gengäld kan du njuta av de gamla klassikerna och kriga mot nazisterna i Wolfenstein 3D eller bygga din egen storstad i Sim City. Men se upp: Spelen kan vara lika beroendeframkallande idag som de var förr i tiden.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.