Ska barnens sovrum förnyas kanske en jättebild på en söt hundvalp eller en popidol kan vara aktuellt? Eller vill du överraska någon med en stor förstoring av ett fint fotografi? Du kanske får massor med äpplen i år som du vill sälja eller ge bort? Gör en fin skylt och sätt upp utanför staketet! Det finns många tillfällen då det kan vara kul med en maffig affisch som imponerar.

Programmet Rasterbator används för att skriva ut en liten bild i stort format. För att lyckas med det rastreras bilderna, vilket innebär att motivet byggs upp av prickar i varierande storlekar och i olika färger. På nära håll ser resultatet tämligen abstrakt ut, men på avstånd framträder bilden tydligt.

Bilden som ska bearbetas görs om till en stor pdf-fil som skrivs ut i delar på A4-ark. När arken sätts ihop skapar de tillsammans samma bild, fast i jätteformat. Tack vare rastreringen går det inte åt tillnärmelsevis så mycket bläck som vid normala utskrifter. Trots detta blir bilderna riktigt fina.

Rastertekniken känner vi igen från dagstidningarna där alla bilder är rastrerade för fyrfärgstryck. För att få fram toner trycks varje färg i olika stora prickar. Rasterbator rastrerar bilderna på samma sätt, men med bläcktekniken kan varje färgpunkt ha en egen färgnyans, vilket ger ett ännu mer verklighetstroget resultat.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.