Snart är det dags för våren att börja göra sitt intåg i Sverige, och med det följer naturligtvis det inledande trädgårdsarbetet med höstlöv som ska bort och växter som behöver trimmas. Du kanske till och med har planer på att ändra utseende på trädgården eller lägga till några extra träd och växter i vår?

Då är det dags att börja. När frosten och tjälen är borta, det fortfarande är rikliga mängder nederbörd och solen ännu inte strålar över trädgården med full kraft, då är det en av årets två mest gynnsamma tidpunkter att sätta växter i jorden. Därför kan du redan nu börja drömma om hur trädgården ska se ut, och få fullt utbyte av den och dina nya idéer den kommande sommaren. Det kan till exempel vara så att du drömmer om ett nytt stort trädäck, en paviljong mitt i trädgården, att flytta några buskar till andra sidan trädgården eller att plantera en ny blomrabatt eller sätta en rad tujor för att säkra privatlivet mot den allmänna vägen.

Allt det här går att planera i förväg på datorn. Med programmet DreamPlan Home Design, som vi har lagt i Fördelszonen, går det att rita upp ditt hus och dess interiör samt omgivningen på tomten. Programmet innehåller ett otroligt antal objekt som kan användas på din ritning. Det går till exempel att rita upp tomten och huset innan du börjar designa själva trädgården. I trädgårdsdelen går det att välja mellan en lång rad växter, blommor och träd, som sedan kan läggas till på ritningen i olika storlekar.

Du bestämmer själv om du vill arbeta i 2D eller 3D – eller en kombination av båda. Du kan till exempel skissa i 2D där allting visas rakt ovanifrån, och varje gång du vill ha en känsla av hur placeringen av växterna ser ut går det att växla till 3D för en mer realistisk vy av ritningen och växterna. Det känns nästan som om våren kommer tidigt när det går att börja arbeta med sina trädgårdsdrömmar på datorn redan i februari. När du är klar med din nya trädgård eller bara har satt ut några extra plantor eller flyttat en rabatt kan den kompletta ritningen skrivas ut i 2D eller snygg 3D.

Den skissen kommer att bli praktisk att ha i handen när det äntligen blir dags att ta steget ut i trädgården med spade, kratta och kultivator i högsta hugg.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.