Blev bilden inte riktigt som du hade önskat? Kanske har den blivit lite för mörk, kanske lite för ljus. Eller kanske har bilden av solnedgången inte så vågrät horisont som du vill ha. Den typen av fel går lyckligtvis att lösa med lite målinriktad bildredigering på datorn. Ofta kostar program som klarar den här typen av uppgifter tyvärr väldigt mycket pengar. Som tur är finns det även bra och gratis program som kan hjälpa dig att få ut det allra bästa av dina bilder.

Ett av de bästa är Darktable. Det är ett gediget program som är kraftfullt och rymmer enormt många möjligheter. Därför kan det användas av både professionella fotografer som behöver avancerad bildbehandling, och av oss helt vanliga datoranvändare som bara vill korrigera bilderna i den privata fotosamlingen eller semesteralbumet. 

Darktable är särskilt bra för att arbeta med filformatet RAW, som allt fler kameror använder för att spara sina bilder. Det kan användas för att i efterhand ändra en rad detaljer som exponering och vitbalans. Programmet kan också användas för att redigera helt vanliga jpg- och png-filer, som de flesta av oss använder för fotografier och grafik på datorn. 

I den här artikeln lär vi dig att använda de mest grundläggande funktionerna i Darktable så att du snabbt och enkelt kan komma igång att redigera dina bilder. När du har lärt dig använda dem och blivit mer bekant med programmet kan du själv gå på upptäcktsfärd bland alla spännande funktioner. Det finns nämligen en mängd verktyg och inställningar i Darktable som du enkelt själv kan ändra och justera.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.